Mrekullia arkitekturore e Casa Batlló në Barcelonë

Casa | Lexotani

Casa Batlló është një ndërtesë në qendër të Barcelonës. Kjo është projektuar nga Antoni Gaudi dhe konsiderohet si një nga kryeveprat e tij. Një rimodelim i një shtëpie të ndërtuar më parë, ajo u ridizajnua në vitin 1904 nga Gaudi dhe është rinovuar disa herë pas kësaj. Asistentët e Gaudit Domènec Sugrañes i Gras, Josep Canaleta dhe Joan Rubió gjithashtu kontribuan në projektin e rinovimit.

Ashtu si gjithçka e projektuar nga Gaudi, Casa Batlló është vetëm e identifikueshme si Modernisme ose Art Nouveau në kuptimin më të gjerë. 

Kati përdhes, në veçanti, ka gjurmë të pazakonta, dritare ovale të parregullta dhe punë guri të skalitur që rrjedhin. Ka pak vija të drejta, dhe shumica e fasadës është zbukuruar me një mozaik shumëngjyrësh të bërë nga pllaka qeramike të thyera (trencadís). Kulmi është i harkuar dhe u krahasua me pjesën e pasme të një dragoi ose dinosauri. 

Një teori e zakonshme në lidhje me ndërtesën është se tipari i rrumbullakosur në të majtë të qendrës, që përfundon në krye në një frëngji dhe kryq, përfaqëson shtizën e Shën Gjergjit (shenjt mbrojtës i Katalonjës, shtëpia e Gaudit), e cila është zhytur në pjesën e pasme të dragoit.

Në 2005, Casa Batlló u bë një sit i Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s në mesin e veprave të tjera të Antoni Gaudit, dhe vizitohet nga njerëz nga e gjithë bota.

Ardit Kuqa është menaxher projektesh në fushën e biznesit dhe inovacionit social. Aktualisht punon si menaxher dhe drejtues projektesh në "Etude Plus" në zonën e Parisit. Arditi ka studiuar Inxhinjeri Biznesi, Studime Evropiane dhe Marrëdhënie Ndërkombëtare. Ai është i apasionuar pas edukimit dhe sipermarrjes, si mekanizma për të përmirësuar jetën e qytetarëve, shoqërisë dhe funksionimin e demokracisë. LexoTani është njëra prej disa nismave që kontribuon në këtë aspekt. Arditi është i hapur kurdoherë për bashkëpunime dhe propozime; mund ta kontaktoni në [email protected] ose në profilin e tij LinkedIn - https://www.linkedin.com/in/kuqaardit-yourchoice/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top