Leonardo da Vinci mund të ketë shpikur imazhin 3-D me ‘Mona Lisa’ – nga Erika Engelhaupt

Mona Lisa | Lexotani

Leonardo da Vinci ishte, për ta thënë thjeshtë, një djalë i zgjuar. Ai ishte një shpikës dhe shkencëtar, si dhe një artist. Ai kishte një interes të veçantë në gjetjen e mënyrave për të dhënë realisht forma tre-dimensionale në një kanavacë të sheshtë. Dhe tani, një çift studiuesish thonë se në fillim të viteve 1500 ai mund të ketë krijuar imazhin e parë 3D në botë.

Edhe më befasuese: është Mona Lisa.

Për të qenë më të saktë, është Mona Lisa që njihni, në muzeun Luvër, edhe një kopje e vendosur në Muzeun Prado në Madrid. Studiuesit në Gjermani argumentojnë se versioni Prado ishte pikturuar në studion e da Vinci në të njëjtën kohë, nga një pozicion pak më ndryshe. Distanca midis dy perspektivave është shumë afër distancës midis syve të një personi, duke krijuar një efekt stereoskopik 3-D kur të dy kombinohen.

“Kjo tregon mundësinë që të dy [pikturat] së bashku mund të përfaqësojnë imazhin e parë stereoskopik në historinë botërore,” shkruan studiuesit në raportin e tyre fillestar mbi fenomenin vitin e kaluar.

Ekipi ka vazhduar me studimin e mëtejshëm të pikturave, të botuara në revistën Leonardo, që përdor zhvendosjen e perspektivës për të sugjeruar se sfondi malor i pikturave ishte pikturuar në një kanavacë të sheshtë dhe ishte varur pas subjektit, si një sfond në një studio moderne e portreteve.

Piktura Prado u konsiderua prej kohësh e paharrueshme, vetëm një nga shumë kopje anonime të bëra më vonë nga origjinali Mona Lisa, i njohur si La Joconde në frëngjisht dhe La Gioconda në italisht. Da Vinci pikturoi portretin origjinal të Lisa Gherardini, gruaja e Francesco del Giocondo, në fillim të viteve 1500. Sfondi i kopjes Prado ishte i zi dhe ishte i veshur me llak të rëndë. Në vitin 2012, Luvri kërkoi kopjen për t’u ekspozuar në një ekspozitë dhe pyeti një studiues të Prado-s nëse ishte studiuar ndonjëherë. Studiuesi shikoi pikturën nën një aparat infra të kuqe dhe zbuloi se nën bojën e zezë ishte e njëjta sfond si në origjinal, një peizazh kodrinor. Bojë e zezë tani është hequr dhe imazhet e mëtejshme kanë zbuluar shtresa me të njëjtat ndryshime dhe korrigjime të bëra në origjinal. Duket se të dy pikturat mund të jenë pikturuar në të njëjtën kohë, në të njëjtin vend, të dy artistët duke rregulluar punën në të njëjtën mënyrë.

Nëse është e vërtetë, dallimet në dy pikturat tregojnë se versioni Prado ndoshta është pikturuar nga një student, një praktikë mjaft e zakonshme në studion e Leonardos.

Për të rikrijuar pozicionet e artistëve në skenarin me dy artistë, Claus-Christian Carbon dhe Vera Hesslinger nga Universiteti i Bamberg në Gjermani llogaritën dallimet në perspektivë duke krahasuar pikë referimi të tilla si maja e hundës në të dy versionet. Ata gjithashtu kishin 32 persona që vlerësonin vizualisht pozicionet e artistëve në lidhje me subjektin ndërsa shikonin secilën pikturë. Studiuesit hartuan pozicionet e artistit që do të rezultonin në pamjen pak më të ndryshme të parë në piktura, dhe më pas bënë një version të vogël referues të asaj skene në përdorimin më të madh të minifigurave ndonjëherë:

Monalisa | Lexotani
Leonardo da Vinci mund të ketë shpikur imazhin 3-D me ‘Mona Lisa’ - nga Erika Engelhaupt | LexoTani | August 16, 2022

Rikrijimi e vendos Da Vinçin në këmbë në të djathtë të artistit tjetër, dhe pak më larg nga subjekti. “Ata nuk qëndruan vetëm krah për krah. Kjo do të kishte ndryshuar në mënyrë dramatike perspektivën, sepse një trup është rreth 60 centimetra i gjerë, “thotë Carbon. “Pra, personi i parë qëndron pak anash, por edhe pak më shumë para tjetrit,” thotë Carbon. Ky rregullim do të kishte minimizuar distancën perspektive midis artistëve.

Distanca horizontale midis perspektivave u përpunua në 69 milimetra, mjaft afër distancës mesatare midis syve të një burri italian, ose distanca ndërokulare, prej 64 milimetra.

Dhe kjo, rezulton, është pikërisht mënyra se si bëhen imazhet 3-D. Truri ynë percepton thellësinë duke kombinuar imazhet nga secili prej syve tanë, të cilët secili shikon një skenë nga një perspektivë paksa e ndryshme. (Kjo është arsyeja pse mbulimi i njërit sy pengon perceptimin e thellësisë.) Pra, shikimi i dy fotografive që ndryshojnë në perspektivë nga ndryshimi ndërokular mund të krijojë një imazh stereoskopik, ose 3-D,.


Një mënyrë për të parë efektin 3-D është të shikoni dy imazhe stereoskopike krah për krah me fushën e shikimit të secilit sy të kryqëzuar para jush. Ju mund të mbani mend librat e fëmijëve që kanë dy imazhe që i mbani para syve tuaj dhe më pas ngadalë tërhiqeni prapa ndërsa praktikoni një vështrim një mijë metrash derisa, pop! Të dy imazhet bashkohen në një fotografi 3-D.

Për të parë dy Mona Lisat në 3-D, do të zbatohej i njëjti parim. Pikturat do të shiheshin krah për krah me sytë e shikuesit të konverguar para tyre (ose me sytë që duken më larg, një teknikë e ngjashme e quajtur shikimi paralel).

Të dy imazhet gjithashtu mund të ngjyrosen me ngjyrë të kuqe dhe të kaltër dhe më pas të shihen përmes syzeve 3-D të kuqe-blu të shkollës së vjetër për të marrë të njëjtin efekt. Studiuesit ngjyrosën versionet elektronike të dy pikturave dhe voila. Kërkoni disa syze 3-D për këtë (plus shihni më shumë këtu në faqen e internetit të Carbon).

Mona | Lexotani
Versioni i Muzeut Prado të Mona Lizës (majtas) dhe pikturës së Luvrit (qendra) tregojnë subjektin nga kënde paksa të ndryshme që mund të kombinohen në një imazh 3-D (djathtas).

“Është” wow “,” thotë Carbon. “Dhe kjo është 330 vjet para se të shpiket stereogrami i parë,” thotë Carbon. Në 1838, shkencëtari britanik Charles Wheatstone shpiku një stereoskop që përdorte pasqyra për të kombinuar pamjet e syrit të majtë dhe syrit të djathtë të një vizatimi në një skenë 3-D.

Da Vinçi vërtet shkroi për vizionin monokular dhe binokular, dhe studioi aspekte të optikës duke përfshirë anatominë e syve dhe reflektimin e dritës, madje ai eksperimentoi me burime drite me ngjyra. Por nuk është e qartë nëse ai i bashkoi të gjitha pjesët për të kuptuar se si të krijohet një imazh stereoskopik. Pikturat nuk bëjnë një çift stereo të përsosur, thonë studiuesit, por një të mirë për të qenë piktura 500-vjeçare.

Për të filluar, jo të gjithë ekspertët pranojnë se piktura Prado është bërë njëkohësisht krahas origjinalit, dhe shkrimet e da Vinçit nuk përshkruajnë në mënyrë eksplicite një eksperiment stereoskopie si ai i sugjeruar nga Carbon dhe Hesslinger. “Çdo studim duhet të bazohet historikisht në njohuritë e Leonardos për parallaksin dhe diskutimet e tij mbi vizionin binokular në lidhje me përfaqësimin,” thotë Martin Kemp, një ekspert i Universitetit të Oksfordit mbi da Vinçin i cili ka shkruar gjerësisht për përdorimin historik të perspektivës së artistëve.

“Nëse kjo cilësi është krijuar në të vërtetë nga qëllimi apo rastësisht, natyrisht, nuk mund të thuhet me siguri,” shkruajnë Carbon dhe Hesslinger. “Por në rastin e Leonardos, kurrë nuk i dihet.”

Ardit Kuqa është menaxher projektesh në fushën e biznesit dhe inovacionit social. Aktualisht punon si menaxher dhe drejtues projektesh në "Etude Plus" në zonën e Parisit. Arditi ka studiuar Inxhinjeri Biznesi, Studime Evropiane dhe Marrëdhënie Ndërkombëtare. Ai është i apasionuar pas edukimit dhe sipermarrjes, si mekanizma për të përmirësuar jetën e qytetarëve, shoqërisë dhe funksionimin e demokracisë. LexoTani është njëra prej disa nismave që kontribuon në këtë aspekt. Arditi është i hapur kurdoherë për bashkëpunime dhe propozime; mund ta kontaktoni në [email protected] ose në profilin e tij LinkedIn - https://www.linkedin.com/in/kuqaardit-yourchoice/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top