Lajm i mirë : Zelanda e Re ka vendosur të ndalojë përdorimin e plastikës unike deri në vitin 2025

Plastika Nje Perdorimshe Scaled | Lexotani

Vendi njoftoi gjithashtu fillimin e një fondi për të gjetur alternativa ndaj plastikës. 

Zelanda e Re sapo ka njoftuar se do të heqë plastikat me një përdorim midis viteve 2022 dhe 2025 në një përpjekje për të promovuar mbrojtjen dhe qëndrueshmërinë e mjedisit. Vendi do të ndalojë të gjitha produktet një përdorimshe që zakonisht përdoren për pijet, ushqimet etj.

Pavarësisht reputacionit të Zelandës së Re si një nga vendet më të gjelbërta në botë, ajo ka pasur probleme në menaxhimin e mbeturinave, duke çuar në sfida në luftën kundër ndryshimit të klimës. Vitin e kaluar, një raport qeveritar zbuloi se gati 60% e lumenjve të vendit ishin të ndotur mbi nivelet e pranueshme.

Ndërsa Zelanda e Re tashmë ka ndaluar përdorimin e qeseve plastike në 2019, iniciativa e këtij viti do të zgjerojë ndalimin e plastikës me një përdorim për të synuar artikuj që zakonisht përfundojnë në depo dhe ndotin tokën, rrugët ujore dhe oqeanin. Qeveria njoftoi gjithashtu një premtim prej 50 milion dollarësh për Fondin e Inovacionit në Plastikë, i cili do të nisë në nëntor për të ndihmuar bizneset të gjejnë alternativa ndaj paketimit plastik.

“Ne vlerësojmë se kjo politikë e re do të heqë më shumë se 2 miliardë artikuj plastikë me një përdorim nga ambientet tona çdo vit,” tha David Parker, ministri i mjedisit i Zelandës së Re. “Zhdukja e plastikës së panevojshme dhe problematike do të ndihmojë në zvogëlimin e mbeturinave dhe do të përmirësojë sistemin tonë të riciklimit për të inkurajuar kështu alternativa të ripërdorshme ose me përgjegjësi mjedisore”

Aktualisht, bota prodhon pothuajse 300 milion ton mbeturina plastike çdo vit. Gjysma e të gjithë plastikës që prodhohet është krijuar që të përdoret vetëm një herë, përfshirë shishet plastike të ujit, çantat etj. Këto artikuj kërkojnë nga 20 deri në 500 vjet për t’u dekompozuar, duke dëmtuar jetën e egër dhe duke ndotur mjedisin gjatë rrugës.

Zelanda e Re po bashkohet me një valë të vendeve të tjera që kanë ndërmarrë hapa për të parandaluar që plastika të kontribuojë në degradimin e mjedisit. Vitin e kaluar, Anglia njoftoi një ndalim të kashtave plastike, nxitësve të pijeve dhe sythave të pambukut për të frenuar përdorimin e disa plastikave me një përdorim të vetëm. 

Dy shtete Australiane – Uellsi i Ri i Jugut dhe Australia Perëndimore – njoftuan kohët e fundit iniciativa për t’i dhënë fund mbështetjes në plastike dhe për të ndaluar sendet e dëmshme deri në fund të vitit 2022. Ndërsa shumë ambientalistë dhe biznese po duartrokasin përpjekjet e vendit për të zvogëluar përdorimin e plastikës, disa theksojnë se mund të bëhet – dhe duhet – më shumë para që Zelanda e Re të korrigjojë problemin e saj të mbeturinave.

Packaging New Zealand, një grup organizatash të përfshira në paketim, thanë që qeveria duhet të zhvillojë një plan për t’i bërë industritë e ndërtimit dhe të shkatërrimit më të ndërgjegjshme për mjedisin. Aktualisht, këto industri zënë gati 50% të mbetjeve të deponive. Zgjerimi i ndalimit të plastikës me një përdorim të Zelandës së Re do të fillojë në 2022 ndërsa vendi zhvillon iniciativa për të zëvendësuar artikujt që përdorin plastikë, duke përfshirë gota kafeje dhe peceta të lagura, të cilat nuk përfshihen në ndalim.

“Zelanda e Re tha që ata mbështesin ndryshimin urgjent në mënyrën se si ne përdorim plastikën,” tha Parker. “Ne duam të jemi pjesë e zgjidhjeve globale për të trajtuar ndikimet e ndotjes plastike”.

Ardit Kuqa është menaxher projektesh në fushën e biznesit dhe inovacionit social. Aktualisht punon si menaxher dhe drejtues projektesh në "Etude Plus" në zonën e Parisit. Arditi ka studiuar Inxhinjeri Biznesi, Studime Evropiane dhe Marrëdhënie Ndërkombëtare. Ai është i apasionuar pas edukimit dhe sipermarrjes, si mekanizma për të përmirësuar jetën e qytetarëve, shoqërisë dhe funksionimin e demokracisë. LexoTani është njëra prej disa nismave që kontribuon në këtë aspekt. Arditi është i hapur kurdoherë për bashkëpunime dhe propozime; mund ta kontaktoni në [email protected] ose në profilin e tij LinkedIn - https://www.linkedin.com/in/kuqaardit-yourchoice/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top