Kuriozitet : Fizikanët marrin imazhin më të detajuar të atomeve deri më sot

Atomet | Lexotani

Fizikanët turpërojnë iPhone-in e fundit të Apple, duke marrë imazhin më të detajuar të atomeve deri më sot me një pajisje që zmadhon imazhet 100 milion herë, raporton Scientific American. 
Studiuesit, të cilët vendosën rekordin për mikroskopin me rezolucionin më të lartë në 2018, ja kaluan vetes me një studim të botuar muajin e kaluar. 


Përdorimi i një metode të quajtur ptikografia elektronike, në të cilën një rreze elektronesh qëllohet në një objekt dhe kërcen për të krijuar një skanim që algoritmet përdorin për të inxhinieruar imazhin e mësipërm, u përdorën për të vizualizuar modelin. 

Më parë, shkencëtarët mund ta përdornin këtë metodë vetëm për të imazhuar objekte që kishin trashësi disa atome. 

Por studimi i ri paraqet një teknikë që mund të imazhojë mostra me gjerësi 30 deri në 50 nanometra – një rritje më shumë se 10 herë në rezolucion, raportojnë ata në Science. 

Përparimi mund të ndihmojë në zhvillimin e elektronikës dhe baterive më efikase, një proces që kërkon vizualizimin e përbërësve në nivelin atomik.

Ardit Kuqa është menaxher projektesh në fushën e biznesit dhe inovacionit social. Aktualisht punon si menaxher dhe drejtues projektesh në "Etude Plus" në zonën e Parisit. Arditi ka studiuar Inxhinjeri Biznesi, Studime Evropiane dhe Marrëdhënie Ndërkombëtare. Ai është i apasionuar pas edukimit dhe sipermarrjes, si mekanizma për të përmirësuar jetën e qytetarëve, shoqërisë dhe funksionimin e demokracisë. LexoTani është njëra prej disa nismave që kontribuon në këtë aspekt. Arditi është i hapur kurdoherë për bashkëpunime dhe propozime; mund ta kontaktoni në [email protected] ose në profilin e tij LinkedIn - https://www.linkedin.com/in/kuqaardit-yourchoice/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top