Category: Histori

Kush janë Talibanët dhe si u ngjitën ata në pushtet pas 20 vitesh?!

Talibanët u rrëzuan nga pushteti në Afganistan nga forcat ushtarake të drejtuara nga SHBA në 2001, por grupi është hedhur në sulm muajt e fundit dhe tani është në prag të marrjes së pushtetit përsëri. Ndërsa SHBA po përgatitej të përfundonte tërheqjen e saj nga Afganistani më 11 shtator, pas dy dekadash luftë, talebanët morën […]

Kosovë : Familjarët e të zhdukurve kërkesë Bashkisë së Korçës të anullojë performancën e Goran Bregoviqit

“Nëse koha gdhend gurin, ajo shkatërron njeriun. Vitet kalojnë, plakja si proçes, nuk e shuan dhimbjen dhe kujtimin për ata që mungojnë”, është fjalia e fundit e familjarëve të të zhdukurve gjatë luftës në Kosovë, drejtuar Bashkisë së Korçës, si lutje për të anuluar koncertin e këngëtarit serbo-kroat, Goran Bregoviq. Pjesëmarrja e mundshme e Bregoviqit […]

Çerek Tave Ballkan – nga Aurel Plasari

Nga pikëpamja historike dhe ajo gjeografike rajoni që është quajtur “Ballkan” (Europa juglindore) përfshin Bosnjën dhe Hercegovinën, Bullgarinë, Greqinë, Kosovën, Kroacinë, Malin e Zi, Maqedoninë e Veriut, Serbinë, Slloveninë dhe Shqipërinë; tekstet standarde përfshijnë edhe Rumaninë, e cila teknikisht e refuzon emërtesën “Ballkan”, por pranon përkatësinë në “Europën juglindore”. Sipërfaqja e përgjithshme e Ballkanit jepet […]

Ecja me shqiptarinë apo me partinë? – nga Hysamedin Feraj

Qytetar i mirë është një që nuk iu qëndron besnik partive; aq më pak udhëheqësve të saj. Nëse është fjala për besnikëri dhe nëse ekziston ndonjë detyrim i posaçëm moral ndaj bashkësisë së definuar si qytetare, kombëtare, ose njerëzore, atëherë duhet zgjedhur besnikëria e drejtpërdrejtë ndaj këtyre dhe jo ndaj kësaj ose asaj pjese (parte, […]

Leonardo da Vinci mund të ketë shpikur imazhin 3-D me ‘Mona Lisa’ – nga Erika Engelhaupt

Leonardo da Vinci ishte, për ta thënë thjeshtë, një djalë i zgjuar. Ai ishte një shpikës dhe shkencëtar, si dhe një artist. Ai kishte një interes të veçantë në gjetjen e mënyrave për të dhënë realisht forma tre-dimensionale në një kanavacë të sheshtë. Dhe tani, një çift studiuesish thonë se në fillim të viteve 1500 […]

30 vjet nga eksodi i shqiptarve drejt Italisë, mediat italiane : “sot të dy popujt janë të pandarë“

Mediat italiane i kanë kushtuar reportazhe 30 vjetorit të eksodit të shqiptarëve në Itali. Ishte 8 gushti i vitit 1991, kur anija tregtare Vlora, e ardhur nga Durrësi mbante në bord rreth 20 mijë shqiptarë, të cilët u larguan nga Shqipëria dhe u shfaqën në portin e Barit. Në bord kishte burra, gra, fëmijë, të […]

Kuriozitet : Si shpjegohet që përgjatë 5 shekujve, popullsia shqiptare del përafërsisht e njëjtë në numër?!

Pyetjes si shpjegohet që për 5 shekuj, popullsia shqiptare del afërsisht e njëjtë në numër ( Shek.XV-XX) nuk ka as shtesë e as pakësim? Kjo ka shpjegimin e saj : Madhësia e trojeve shqiptare ka ardhur gjithnjë duke u pakësuar nga shek.XV- në shek.XX, për të thënë se në periudhën antike gjysma perëndimore e Ballkanit […]

5 shekuj më parë është shkruar shqip, një dokument shumë i rrallë nga arkivat e Vatikanit

Osmanët e luftonin gjuhën dhe shkollën shqipe, por shqiptarët sakrifikuan dhe i mbajtën gjallë, duke u bërë ruajtës të identitetit tonë. Mark Palnikaj është aq entuziast pas zbulimit të çdo dokumenti që flet për çelje të shkollave shqipe që nga Shkodra, në Shkup, në Mal të Zi e deri në Prevezë; nga ‘500-a në ‘600-n e nga ‘700-a, në ‘800-n e 900-n.

Lajm i mirë : Gërmimet arkeologjike në Amantia zbulojnë strukturat arkitektonike të varrit monumental

Në parkun arkeologjik të Amantias, në Vlorë kanë përfunduar gërmimet arkeologjike të shpëtimit të varrit monumental në varrezën antike. Drejtoria Rajonale e Trashëgimisë Kulturore Vlorë bëri të ditur sot se “si rezultat i gërmimit arkeologjik të kryer në harkun kohor të dy muajve, u zbulua e gjithë struktura arkitektonike e monumentit antik”. “Varri, i cili […]

Back To Top