Europol : Tetëmbëdhjetë të arrestuar në Spanjë në aksionin kundër kontrabandistëve që veprojnë jashtë shtetit

Europol | Lexotani

Rrjetet kriminale lehtësuan hyrjen e paligjshme të më shumë se 400 shtetasve shqiptarë në Mbretërinë e Bashkuar dhe Shtetet e Bashkuara.

Një hetim i drejtuar nga Policia Kombëtare Spanjolle, me bashkëpunim të ngushtë me atë shqiptare dhe autoritetet e zbatimit të ligjit dhe imigracionit në Austri, Francë, Itali, Slloveni, Kosovë, Portugali, Mbretërinë e Bashkuar dhe Shtetet e Bashkuara dhe të mbështetur nga Europol, oficerë të udhëhequr për të çmontuar një grup të organizuar të krimit të përfshirë në kontrabandën e migrantëve dhe mashtrimin e dokumenteve.

Rezultatet nga dita e veprimit në Tarragona, Spanjë :
– 18 arrestime
– 2 kërkime shtëpish
– Konfiskimet përfshijnë: dokumente të falsifikuara, dokumentacion financiar, regjistrime të veprimtarive të paligjshme, pajisje elektronike, para dhe droga të ndryshme (kanabis, kokainë dhe drogëra sintetike)

Që nga viti 2019, hetimi ka ekzaminuar përdorimin në rritje të llojeve specifike të dokumenteve të falsifikuara nga emigrantët e Ballkanit Perëndimor. Fazat e mëparshme të hetimit çuan në çmontimin e një grupi kriminelësh të identifikuar në ishullin Saint Maarten të Karaibeve të cilët kontrabanduan emigrantë shqiptarë me dokumente të falsifikuara në Shtetet e Bashkuara. Korrierët që udhëtonin në Kosovë dhe Shqipëri për të shpërndarë dokumentet e falsifikuara u arrestuan gjithashtu në Dhjetor 2020. Katër dyqane shtypi për dokumente të falsifikuara në Kosovë u shpërbënë në Mars 2021. Deri më tani, hetimi ka çuar në 46 arrestime, më shumë se 400 migrantë të identifikuar në aeroporte dhe 1 000 dokumente false të sekuestruara.

Përfundimisht, hetimi synoi një rrjet kriminal të bazuar në Mbretërinë e Bashkuar dhe Irlandën, i cili menaxhoi fluturimet dhe pritjen e migrantëve në ato vende. Inteligjenca e ndarë nga Departamenti Amerikan i Sigurisë Kombëtare, Hetimet e Sigurisë Kombëtare (HSI) çuan në identifikimin e një objektivi me vlerë të lartë në Spanjë. Nga atje, i dyshuari dhe bashkëpunëtorët e tij lehtësuan hyrjen e paligjshme të migrantëve përmes aeroporteve të ndryshme në Spanjë dhe Portugali në Mbretërinë e Bashkuar, ndërsa u siguruan atyre karta identifikimi të falsifikuara franceze. Operacioni në Evropë është i lidhur gjithashtu me tre hetime penale në vazhdim në Shtetet e Bashkuara.

Europol koordinoi hetimin, lehtësoi shkëmbimin e informacionit dhe siguroi mbështetje analitike dhe kriminalistike. Në ditën e veprimit, Europol vendosi një postë komanduese virtuale për të mundësuar shkëmbimin e informacionit në kohë reale midis hetuesve dhe vendosi një ekspert në Spanjë për të kontrolluar kryq informacionin operativ kundër bazave të të dhënave të Europol dhe për të siguruar udhëzime për hetuesit në terren. Europol financoi gjithashtu vendosjen e oficerëve nga policia e shtetit shqiptar të cilët morën pjesë në ditën e aksionit në Spanjë.

Ardit Kuqa është menaxher projektesh në fushën e biznesit dhe inovacionit social. Aktualisht punon si menaxher dhe drejtues projektesh në "Etude Plus" në zonën e Parisit. Arditi ka studiuar Inxhinjeri Biznesi, Studime Evropiane dhe Marrëdhënie Ndërkombëtare. Ai është i apasionuar pas edukimit dhe sipermarrjes, si mekanizma për të përmirësuar jetën e qytetarëve, shoqërisë dhe funksionimin e demokracisë. LexoTani është njëra prej disa nismave që kontribuon në këtë aspekt. Arditi është i hapur kurdoherë për bashkëpunime dhe propozime; mund ta kontaktoni në [email protected] ose në profilin e tij LinkedIn - https://www.linkedin.com/in/kuqaardit-yourchoice/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top